Whiskyday
Hogyan kóstoljunk whiskyt?

Hogyan kóstoljunk whiskyt?

A whisky kóstolás nem mindig egyszerű dolog azoknak akik még csak most ismerkednek a kóstolással. Na jó csak vicceltem, whiskyt kóstolni baromi egyszerű, viszont sokan a "kóstoló" szót nem értik teljes egészében. Jó magyar szokás szerint, ha valami töményet lát az ember, úgy ahogy van hátra hajítja, na igen... ezt nem kóstolásnak hívják, ez az ivás.

Szóval mi kóstolni szeretnénk megtanulni és nem inni, ehhez áll itt egy kis segítség nektek. Jól jön otthonra is, vagy ha tényleg kósolnál a barátokkal, esetleg ellátogatsz valamelyik WhiskyDay Whisky Kóstoló Kurzusunkra (már ha éppen van szabad hely).

Kellékek

Először is lesz néhány kellékre szükségünk, ezek a következők:

  • kóstoló pohár

  • pipetta

  • forrásvíz

  • nasi

  • jegyzetelési kellék

Nézzük is akkor ezeket sorban mi miért is kell és milyen ajánlott belőle.

Kóstoló pohár

A szája felfelé szűkölő legyen, könnyen kézben lehessen tartani, kényelmes érzés legyen már fogni is (pl.: glencairn pohár). Akinek a glencairn pohár kicsi lenne (nekem kicsi a kezemhez és az orrom sem fér bele rendesen), nyugodtan válasszon valami nagyobbat, mi a Pepco-ban és a Möbelix-ben találtunk megfelelő poharat pár száz forintért. Érdemes több darabot beszerezni.

Pipetta

Nem kell semmi boszorkányságra gondolni, egyszerűen csak azért kell, hogy a vizet tudjuk adagolni a whiskyhez. Bármelyik gyógyszertárban beszerezhető (jelenleg: 70-200 Ft) között.

Forrásvíz

Na igen, ezt nem lesz mindenkinek és minden esetben egyszerű beszerezni. Hogy miért is ez kellene? Mert egyrészt a whiskyk nagy része is forrásvízből készül, mellékesen a jó forrásvíz nem tartalmaz olyan összetevőket, ásványi anyagokat, ami elrontja / megmásítja a whisky ízét. Ha nem tudod beszerezni megfelelő a szűrt víz is.

Update: mivel nem az a cél, hogy gallyra vágjuk magunkat és illik azért két kóstoló között is inni valamit, így forrásvízből megfelelő mennyiséget szerezz be, úgy 2-3dl / kóstoló

Nasi

Nasira a szájpadlás felfrissítése, az előző kóstoló "lemosása" érdekében van szükség. Lehetőleg valami neutrális izűt válassz, sótlan vagy nagyon enyhén sózottat, pl.: zabfalat, pizzakenyér vagy sima kenyér. Ne egyél belőle túl sokat lehetőleg.

Jegyzetelési kellék

Tökéletesen megfelel egy toll és egy jegyzetfüzet, de így a 21. században már nyugodtan használjunk laptopot, okostelefont, tabletet vagy ami nekünk kényelmes. Ha már voltál nálunk a whisky kóstoló kurzuson akkor a Whisky Kóstoló App-ban tudsz kényelmesen jegyzetelni sok-sok segítséggel.

Amire még nem tértünk ki

Van még pár dolog, amit érdemes megfogadni:

  • legyen elég helyed a whiskyk, nasi, jegyzetek, víz, stb. elhelyezéséhez

  • lehetőleg ne üres gyomorral kezdjünk neki, 1 órával előtte együnk, de ne túl sokat és ne túl fűszereset

  • lehetőleg "vakon" kóstoljunk, mert a palack formája, színe, dizájnja is befolyásolhat minket

  • egy órával előtte ne dohányozzunk, és közben se, vagy ha mégis hagyjunk / várjunk egy kis időt utána

  • betegen ne kóstoljunk, nincs értelme, ilyen esetben egy Toddy-t érdemes inkább meginni

És a végére a legfontosabb:

Mennyit kóstoljunk?

Egy kóstoló alkalmával maximum 5-6 tételt kóstoljunk meg (a hivatalos ajánlás 4-5) persze, ha magunknak kóstolunk 1-2 tétel is kiválóan alkalmas egy kóstoláshoz így jobban ki lehet élvezni a whiskyt.

A hivatalos kóstoló mennyiség 15ml (1,5cl). Hát kinek, hogy, de nekünk ez nem szokott elég lenni.

Nem, nem azért mert alkoholisták vagyunk, hanem mert ez a mennyiség nem elég arra, hogy ha ízlik vagy valamire nem tudsz rájönni, hogy mit érzel benne, akkor visszakóstolj és arra se ad lehetőséget, hogy "külön szedd".

Mi 20-30ml (2-3cl) közötti mennyiséget ajánlunk attól függően, hogy mennyire vagyunk kísérletezős kedvünkben. Mint fentebb említettük érdemes több poharat is beszerezni, így az egyik pohárba meg tudjuk kóstolni tisztán a whiskyt a másikban meg szabadon tudunk kísérletezni, hogy mennyi víz áll neki jól. Így nem kell aggódni, ha a víz vagy a túl sok víz "elviszi", még mindig marad a másik pohárba értékelhető darabunk.

Víz

Ha már az előbb annyit emlegettük, akkor fejtsük ki kicsit bővebben is. Vízre azért van szükségünk, hogy a whiskyben lévő illat- és ízanyagokat felszabadítsuk (amit az alkohol elnyomott addig), így elénk tárul a whisky csupasz valójában.

Milyen whiskyt kóstoljunk?

Mivel még csak most tanulod, így nem érdemes rögtön egy markáns, füstös 18 éves 150.000 Ft-os tétellel kezdeni, valami kicsit "komolytalanabb" whisky is megfelel erre a célra, de azért a nagyon "kommersz/tömegtermelt/ivós" dolgoktól is határolódjunk el.

Azért ajánlok is párat, hogy ne csak itt okoskodjak:

  • Jameson Crested Ten (a lágyabb ízek kedvelőinek)

  • Bushmills Black Bush (szintén lágy, gyümölcsös)

  • Glenfarclas 10 (könnyed, gyümölcsös)

  • Monkey Shoulder (édeskés, kicsit fás)

Ez két ír és két skót whisky, a 8.000-11.000 Ft- közötti árkategóriából (0,7l). Egyik sem egy ritkaság, így relatív könnyen beszerezhetőek. Amerikai whiskyt azért nem ajánlottam, mert általában sokkal erőteljesebb az ízük, így kezdő kóstoláshoz nem megfelelőek, a többi nemzet whiskyjét pedig azért nem, mert elég borsos az áruk ahhoz, hogy most itt pocsolásszál velük.

Ivós whisky: az a whisky amit nem azért veszel, mert olyan jó kóstolni, hanem mert olyan jó inni... kólával, gyümbérrel, vörösáfonyával, szódával, longdrinknek, toddynak... szóval jól esik és kikapcsol és a gatyád se megy rá. Nekem ilyen a Jameson Irish Whisky.

A következő posztban: Kezdődjön a kóstolás...

Addig is uzsgyi és szerezd be kellékeket és whiskyket. Pár nap múlva folytatjuk...

Fő támogatónk Jameson Irish Whisky - Pernod Ricard
Copyright © 2022 Whiskyday.hu
thisday@whiskyday.hu / +36 70 945 7909
A biztonságod érdekében úgynevezett XSRF/CSRF sütiket (cookie / 🍪) használunk. Ez elengedhetetlen az oldal biztonságos és úgy egyáltalán a működéséhez.
Másféle sütiket nem raktározunk nálad, nem követünk, amúgy se érdekel minket, hogy mit csinálsz 😃

Bővebb infromációt a Süti (cookie) szabályzatunkban találsz és, ha már itt járunk olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat is!
Oké jöhet, elfogadom Kösz nem kérem