Whiskyday
Hogyan kóstoljunk whiskyt? II. rész

Hogyan kóstoljunk whiskyt? II. rész

Ebben a cikkben megnézzük, hogy hogyan is bonyolítsunk le egy kóstolást otthon vagy bárhol máshol, akár egyedül, akár barátainkkal vagy csak úgy csapódjunk oda néhány emberhez, aki hozzánk hasonlóan élvezik és szeretik a whiskyt. Az előző cikkben megtanultuk, hogy mi az a néhány alap kellék ami kell egy kóstolóhoz, úgyhogy haladjunk is tovább.

Szóval újra itt, együtt, nagyon jó.

Öööö nem érted mi van? Hát akkor úgy néz ki nem olvastad az előző részt, szóval irány elolvasni, utána gyere vissza!

Tessék itt a link: Hogyan kóstoljunk whiskyt? I. rész

Na most, hogy elirányítottunk mindenkit a megfelelő helyre, kezdjünk is neki.

Ugye már nagy az öröm és a boldogság, mert beszereztél mindent, megkajáltál időben, az a 1-2 vagy több whisky ott van előtted és már csak azt várják, hogy mikor bontod ki őket, hogy végre egy kis levegőhöz jussanak.

Na meg persze lehet, hogy te is várod kicsit, szóval kezd azzal, hogy:

  • kitöltöd őket 1-1 vagy több pohárba a megfelelő (15-30ml) mennyiségben,

  • töltesz magadnak egy nagy pohár forrás vizet

  • és külön is egy kis tálkába a pipettádhoz,

  • kikészíted a nasid

  • és a jegyzetelési kellékeidet

aztán gyere vissza olvasni.

Jujj-jujj, ugye nem hűtötted be? Hát igen ezt elfelejtettem mondani, whiskyt szobahőmérsékleten (18-22 celsius) kóstolunk, ha igen nagy hiba volt, most kicsit többet fogsz várni.

Húú, majdnem elaludtam, de lassú voltál, elkezdhetjük végre? (hangzana a kislányom szájából)

Nos 1-2 dolog még lehet kelleni fog csak, hogy még jobban húzzuk az időt, de ne aggódj, mert a whiskyd már ki van töltve és jót tesz neki, ha levegőzik egy kicsit (5-10 perc), ne aggódj nem fog elpárologni.

  • Jó lenne még egy fehér lap, megfelel a jegyzetfüzeted vagy a laptopod, telefonod egy fehér képpel, ha nincs egyik se nálad, először is miért nincs? Másodjára meg irány és hozz egyet.

  • Gondolom mivel választottál whiskyt magadnak (vagy abból, amit ajánlottam vagy magadtól) csak utána néztél, ne adj Isten el is olvastál pár cikket, leírást róla. Hiba volt. Lehetőleg ezeket most felejtsd el, de reálisabb, hogy megkérsz valakit, aki a közeledben van, hogy cserélje fel a poharakat (ha többet kóstolsz), hogy ne legyenek előítéleteid rögtön arról amit kóstolni fogsz.

  • Ja igen, aki megcseréli a poharakat lehetőleg emlékezzen rá, hogy melyik melyik volt, szóval ne a kutyádat tanítsd be rá.

Ha eljössz hozzánk egy whisky kóstolóra, kicsit egyszerűbb dolgod van, mi ezt itt mind előre megtesszük helyetted és gondoskodunk róla, hogy kapj egy kis történetet is minden whiskyhez. Ha érdekelnek az ilyenek (elég érdekes némelyik) érdemes utána nézni és előre összegyűjteni ezeket a kóstolásod előtt és mikor már túl vagy a jegyzetelésen újra elolvasni őket.

A whisky kóstolás mindig személyes élmény. Nem, nem arra célzok, hogy már összejöttetek a barátokkal és mindenki üljön be egy sarokban, hanem arra, hogy ez a kóstoló a whisky és közted lévő kapcsolat lesz. Azaz ne hallgass másokra, hogy szerintük milyen, ne hagyd magad befolyásolni lehetőleg. A whisky egy nagyon összetett ital és mivel minden ember különböző, mindenkinek mást fog jelenteni. Lehet ami neked a legjobban ízlik azt mások felmosásra sem használnák. Ez nem baj, ahogy mindenki úgy minden whisky is külön egyéniség, találd meg a "párod" te is. Erről majd kicsit bővebben beszélünk a következő cikkben.

Jegyzetelési / értékelési szempontok

A whiskyt négy szempont szerint szoktuk értékelni:

  • színe

  • illata

  • íze

  • test / lecsengés

Az értékeléshez / jegyzeteléshez, nem kell szakszavakat megtanulnod (reméljük azért van egy alap szókincsed, viszont van egy alap szakzsargon amit érdemes tudni, erről majd a következő posztban), használd mindig a saját nyelvezeted, hogy 10 év múlva, ha visszaolvasod, mert újrakóstolod azt a darabot, akkor is tudd miről volt szó. Persze idővel ez majd fejlődik és megtanulsz más szavakat használni egy-egy értékeléshez, de addig is, ha neked egy whisky illata a 3 hónapja a hűtőben felejtett chilis babodra hasonlít, akkor jegyzeteld le azt, ne pedig azt, hogy "kellemetlen".

Vágjunk végre bele

Oké, kitöltve, van is már mindenünk hozzá, levegőzött is a whisky, tudjuk mit kell és hogyan jegyzetelni szóval fogjuk és emeljük fel az első poharat.

  1. Nézzük meg a színét. Tegyük mögé a fehér lapot (egyéb eszközt) és nézzük meg a színét. Ha már kicsit profibbak leszünk a színéből tudunk arra következtetni, hogy milyen típusú hordóban és mennyi ideig érlelődött. Ha minden jól megy (és nem az a nagyon ritka eset fordul elő, hogy hibás a whisky), akkor a whisky tükrösen tiszta lesz, kivéve, ha nem épp egy non-chill filtered (nem hűtve szűrt) whiskyt sikerült választanod. Ezt fel szokták tüntetni a whisky dobozán és címkéjén is, ha ez a helyzet ne ijedj meg, hogy kicsit zavaros az úgy jó, majd egy posztban ejtünk erről is pár szót. Jegyzeteljük le a színét.

  2. Forgassuk meg a pohárban. A pohár oldalán fogunk látni egy kis "olajos" lecsapódást, minél erősebb a whisky ez annál lassabban fog lefolyni a pohár oldalán. Ezt a lefolyó letapadást nevezzük a whisky könnyének.

  3. Szagoljuk bele. Hiába hagytuk levegőzni és most forgattuk egy kicsit, hogy gyönyörködjünk benne elsőre az alkoholt fogjuk jobban érezni. Apránként ezt megszokja az orrunk szóval szagoljunk bele még párat, kisebbet és nagyobbat egyaránt. Jegyezzük le, hogy mire emlékeztet.

  4. Kortyoljunk bele. Ne, ne idd meg az egészet, emlékszel, ugye pont erről volt szó az első cikkben, hogy nem iszunk, hanem kóstolunk. Szóval annyit vegyél a szádba ami a nyelvedet pont ellepi. Forgasd meg a szádban, hogy átjárja az egészet. Mit érzel? Van benne valami összhang a színével és az illatával, vagy teljesen másra számítottál? Jegyzeteld le.

  5. Jöjjön a víz. Igen, most lesz haszna annak a kis tálka forrásvíznek és pipettának. Szívj fel a pipettába egy kis vizet és adj a whiskydhez 1-2 cseppet (ha ketté szedted a whiskyd értelem szerűen a kísérletezős pohárba tedd meg). Ugye már említettem, most fognak felszabadulni a víztől az illat- és ízanyagok és valami teljesen más fog elénk tárulni. Szagoljuk meg ismét, kóstoljuk meg ismét, majd adjunk hozzá még pár csepp vizet és folytassuk ezt a kört, amíg kb. a fele-fele arányt el nem érjük. Közben jegyzetelj! (Minden whiskyhez más-más mennyiségű víz "áll jól", lehet elég 1-2 csepp, de lehet fele-fele arányban a legjobb neked, viszont vannak olyan whiskyk is amik magukban tökéletesek és a víz csak ront rajtuk, na most ugye milyen jó, hogy ketté szedtük.)

  6. Test, Lecsengés. Fúú, mi is ez? A test az amit a szánkban a whiskyn kívül érzünk. Na ezt jól megmondtam, de így van, neked milyen érzés? Könnyed? Testes? Friss? Nehézkes, mint egy ágyúgolyó? Na ugye így már nem is olyan nehéz. Ezt elég könnyű megtanulni, hamar belejössz. És mi az a lecsengés? Nem véletlen van a test és a lecsengés "egybe" kezelve, kéz a kézben járnak, a lecsengés a szádban maradó íz miután lenyelted a whiskyt. Hosszú? Rövid? Gyors? Olajos? Száraz? Fűszeres? Vaskos? Gazdag? Ezekből már lehet magad is rájössz. Kis gyakorlás kell hozzá és menni fog, ezt a két fogalmat (test és lecsengés) ne is kezeld külön nem baj, ha "összefolyik" a kettő.

No és ennyi.

Tényleg, szóval én hagylak is, hogy kiélvezd a többi whiskyd, a folyamatot már ismered, csak ismételgesd amit itt megtanultál.

És ne felejts el közben sok-sok vizet inni!

A következő cikkben, kicsit jobban kitérünk a whisky kóstolás nyelvezetére, arra, hogy hogyan lesz a sajátod és hogyan találod meg a számodra legkedvesebbet, de előtte még lehet jelentkezek egy mini poszttal, ahol néhány ajánlott olvasmányt fogok eléd tárni.

Addig is légy jó és szobatiszta, hamarosan találkozunk!

Fő támogatónk Jameson Irish Whisky - Pernod Ricard
Copyright © 2022 Whiskyday.hu
thisday@whiskyday.hu / +36 70 945 7909
A biztonságod érdekében úgynevezett XSRF/CSRF sütiket (cookie / 🍪) használunk. Ez elengedhetetlen az oldal biztonságos és úgy egyáltalán a működéséhez.
Másféle sütiket nem raktározunk nálad, nem követünk, amúgy se érdekel minket, hogy mit csinálsz 😃

Bővebb infromációt a Süti (cookie) szabályzatunkban találsz és, ha már itt járunk olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat is!
Oké jöhet, elfogadom Kösz nem kérem