Whiskyday
Hogyan kóstoljunk Whiskyt? III. Rész

Hogyan kóstoljunk Whiskyt? III. Rész

No hát újra itt. Gyorsan repül az idő, lassan 2 hete, hogy kijött a Hogyan kóstolunk Whiskyt? II. része, szóval épp itt az ideje, hogy kicsit jobban belemerüljünk a whisky kóstoláshoz elengedhetetlen jegyzetelés rejtelmeibe, abba, hogy hogyan lesz ez a sajátod és hogyan találod meg a párod.

Nem olvastad az előző részeket? Nagy hiba!

Itt találod őket:

Az előző posztban ígértem egy ajánlott olvasmányok mini posztot még ez elé a cikk elé, na hát az nem lesz, vagyis nem ez előtt, hanem majd ez után fogod megkapni, de jön hamarosan csak úgy néz ki mégse olyan mini lesz..

És akkor térjünk is vissza a tárgyhoz.

Jegyzetelés

Azt már megtanultuk, hogy a jegyzetelés a whisky kóstolás egyik alapeleme és tudjuk azt is, hogy mi kell hozzá, de ha fejből mégse menne akkor:

Válaszd azt amelyik neked a legkényelmesebb, ne vegyél azért profi almás tepsit 3 havi fizuért, mert a haverod azzal jegyzetel.

Jegyzeteléskor mindig értékeljük a whisky:

  • színet (ha Whisky Kóstoló APP-ot használsz ki tudod választani)

  • illtatát

  • ízét

  • testét/lecsengését

  • és összességében, hogy is tetszett

Milyen szavakat használjunk?

Mindig a saját szavainkat használjuk, viszont kezdés képpen nem árt néhány "szakszót" megtanulni, ami az elején segítség amíg nem alakul ki a saját metodikánk, saját szóhasználatunk, valamint, ha whiskyvel kapcsolatos könyvet vagy egyéb jegyzetet olvasunk nem fogunk bambán nézni.

A lényeg, hogy amíg nincs meg a saját nyelvezeted hozzá a hozott anyagból is próbálj meg úgy dolgozni, hogy az személyes legyen, tudd valamihez társítani.

Színe

Szavak a whisky színére (világostól a sötét felé haladva): gin tisztaságú, fehérbor, halvány szalma, világos arany, halvány arany, aranyló szalma, sárgás arany, halvány borostyán, aranyló borostyán, erős borostyán, erős arany, égett borostyán, fényes réz, szelídgesztenye, rozsdabarna, cserzett, aranybarna, mahagóni, égetett umbra, régi tölgy, barna sherry, melasz.

Neked nem ugrik be egyik se, hogy milyen? Akkor használd úgy ahogy emlékszel rá.

"Sárga mint az a terepjáró ami apunak volt 20 éve."

Illat és Íz

Kezdjük "kívülről", néhány egyszerű tág jelentésű kifejezéssel: friss, gyümölcsös, malátás, fűszeres, füstös.

Kicsit beljebb haladva, próbáljuk meg ízében és illatában is felfedezni, hogy mi az ami domináns. Tegyük fel, hogy gyümölcsös, akkor most szűkítsük, azon belül?

  • alma

  • banán

  • őszibarack

  • szőlő

  • cseresznye

  • ...

És menjünk még egy kicsit bentebb:

  • a nagyi kompótja

  • anyu almássütije

  • apa szilvapálinkája

  • ...

A whisky esetében az ízeket 6 alapvető kategóriába soroljuk, ezek a következők:

A hat nagy ízkategória: fás, gyümölcsös, virágos, gabonás, fűszeres, tőzeges.

Haladjunk kicsit beljebb és nézzük meg a

tőzeges

  • orvosságos (jód, torokcukorka, ...)

  • ipari (szeneskamra, gőzgép, ...)

  • tőzegfüst (füstölt hal, tábortűz, ...)

fás

  • vanília (kókusz, karamell, ...)

  • faféle (erdei fenyő, nyárfa, ...)

  • régi fa (antik bútor, por, ...)

gyümölcsös

  • citrusos (citromhéj, grapefruit, ...)

  • gyömölcsök (zöldalma, gyümölcsleves, ...)

  • cukorkészítmények (törökcsemge, rágógumi, ...)

virágos

  • természetes (vadvirádok, frissen nyírt fű, ...)

  • virágok (rózsa, szegfű, ...)

  • növényi (moha, gomba, ...)

gabonás

  • malátás (gabonapehely, sör, ...)

  • diós (mogyoró, dió, ...)

  • édes (méz, barna cukor, ...)

fűszeres

  • gyógynövények (rozmaring, kakukkfű, ...)

  • aszalt gyümölcsök (mazsola, füge, ...)

  • fűszerek (fahéj, szerecsendió, ...)

Test / Lecsengés

Ezt ugye néhány kóstolás után már elég jól be tudjuk lőni szóval, nyugodtan használjuk a következő szavakat:

könnyű, olajos, robosztus, száraz, fűszeres, hosszú, gyors, édes, ragacsos, frissítő, selymes, aromadús, lágy, elegáns, összetett

Hogy lesz a sajátunk?

Mint fentebb is említettem, próbáld meg a saját szavaiddal leírni, a saját élményeidhez kötni, mert neked más lesz mint nekem, vagy neki, vagy neki, vagy neki...

Minden ember más, mások az illatokat felfogó idegsejtjeink, ahogy az ízlelésért felelősek is, ahogy a színeket sem tökéletesen egyformának látjuk.

Éppen ezekért mindenkinek más fog ízleni.

Én kimondottan szeretem a jó füstös, olajos whiskyket, az illatát is, pedig 200 méterről érezni lehet, mintha rohadna valami halas-gépolaj a benzinkúton miközben lángol az egész, de én szeretem, Te meg lehet, hogy falnak mész tőle. Az előbb említettek például Islay-i Skót single malt whiskyk zömében, viszont a Scotch whiskyt (blended) egyáltalán nem szeretem, semmilyen formában, se illatban sem ízben.

Úgyhogy nyugi, mindenképp a sajátod lesz, csak próbáld meg lejegyzetelni is úgy.

Szóval hogyan találjam meg a párom?

Hát nem lesz egyszerű menet. Nem tudom megmondani mit fogsz szeretni, nincs rá képlet, sőt még valószínűleg magad sem tudod, amíg nem kóstoltál meg elég whiskyt. Vagy azt hiszed már tudod melyik a kedvenced? Hidd el nem tudod... minden whisky kóstolón jön legalább fél tucat emberben a felismerés, hogy neki lehet mégse az a kedvenc whiskyje amit eddig rendszerint ivott. Ez nem baj, az emberek is változnak, az ízlésük is és felfedeznek új izgalmas ízeket maguknak.

Próbálj meg szisztematikusan elindulni. Először kóstold meg az Ír whiskyt (ezek jellemzően lágyabbak), majd kóstolj meg valamilyen Amerikait (ezek intenzív ízűek), majd térj rá a Skótokra (single malt, blended).

Ha így más felsejlik valami akkor irány tovább abba az irányba.

Nem nyert egyik se? Hát lehet pont beleválasztottál, létezik nagyon-nagyon sok féle whisky még több évjáratban, szóval van miből válogatni, egy élet kevés hozzá sajnos.

Próbálj meg utánaolvasni, menj el whisky kóstolókra, ezekkel is tudod szűkíteni a kört és lehetőséged van olyan whiskyket megkóstolni amit, magadtól nem tennél meg.

Szerezz egy társaságot. Tényleg, ha nincs kivel megkóstolnod akkor kérdezd meg a barátaidat vagy próbálj meg olyan társaságot összeszedni akivel összedobtok néha 1-1 üveg whiskyre és megkóstoljátok.

Én ennyit tudtam tenni az ügy érdekében, a felfedező úton már neked kell elindulni.

A következő posztban ajánlok pár könyvet és oldalt ami segíthet benne.

Fő támogatónk Jameson Irish Whisky - Pernod Ricard
Copyright © 2022 Whiskyday.hu
thisday@whiskyday.hu / +36 70 945 7909
A biztonságod érdekében úgynevezett XSRF/CSRF sütiket (cookie / 🍪) használunk. Ez elengedhetetlen az oldal biztonságos és úgy egyáltalán a működéséhez.
Másféle sütiket nem raktározunk nálad, nem követünk, amúgy se érdekel minket, hogy mit csinálsz 😃

Bővebb infromációt a Süti (cookie) szabályzatunkban találsz és, ha már itt járunk olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat is!
Oké jöhet, elfogadom Kösz nem kérem